Tältstrapatser i Sverige: Skåningen snubblade över tältpinnarna

18 juni 2013

Text & foto: Melody Sundberg. 

Innan jag härdats av att tälta i vildmarken, tyckte jag att camping var ett primitivt leverne. Det var liksom lite Bear Grylls över det. Nu kändes det lyx att äntligen sova på en camping. 

Eftersom vi älskar hav, klippiga stränder och skog tyckte vi att Stockholms skärgård lät som en drömplats för tältning. Vi valde ut Gålö havsbad & camping som skulle ligga perfekt till på en halvö med jättevackra stränder. När vi kommit fram till Gålö letade vi upp en avskild plats där vi kunde slå upp tältet. Sedan var det dags för att värma korv med bröd på gasolköket. Är man så hårdhudade som vi, äter man ju inte på campingrestaurangen. Efter det gick vi en kort promenad genom skogen ut till havet, där man hade kunnat stanna i evigheter. Vågorna slog in mot klipporna, segelbåtarna stävade i horisonten, solen sken... underbart är bara förnamnet.


Så var det dags för den första natten. Att sova på camping har som sagt sina fördelar. Man vet att man inte är ensam och att det finns andra människor runt omkring en. Detta är förstås inte alltid positivt. Allt var lugnt fram till 22 tiden då en skåning snubblade över tältpinnarna. Därefter lät det som om någon släpat med ett trumset, gitarrer och mikrofoner och de spelade och skrålade så högt att det ekade över hela området. Detta höll de på med fram till 03:00 tiden, då det satte igång att ösregna och då kunde jag inte sova av smattrandet. Det blev inte så mycket till sömn under första natten, men vi fick åtminstone pröva tältets regnduglighet.


Andra dagen åkte vi in till Stockholm och vandrade kring. Trots att jag är uppvuxen i en Stockholmsförort har jag aldrig känt mig som en storstadsmänniska. Nej, huvaligen. Dessutom blir man ruinerad så fort man sätter foten i Hufvudstaden. Inte minst på grund av toaletterna, hos vilka man måste betala en förmögenhet (läs 10 kr) för ett besök. Som tjej går man ju på toa ungefär 100 gånger om dagen (lätt överdrift) så man har snabbt gjort av med en utemiddag bara genom att gå på muggen. Vi skyndade oss tillbaka till lugnet i Gålös natur.


Nu var det bara att hoppas på att nästa natt skulle bringa bättre sömn. "Alla" säger att andra natten man sover i tält kommer man att sova bra eftersom man är så utmattad av förra nattens knappa sömn. Jag hoppades att det skulle stämma, och till min förvåning sov jag som en stock. Äntligen en redig natts sömn i ett tält! Sambon fick emellertid ett abrupt uppvaknande. Det krälade nämligen en stor, svart larv över ansiktet på honom. Det var i alla fall vad han trodde, tills han insåg att det bara var märkeslappen på mössan som lossnat.


Nu var det dags att börja bege sig hemåt! Men först ville vi allt till havet en runda till. Där blev det några fler bilder och det var svårt att slita sig därifrån för att köra hem. Så vad lärde vi oss då av av att tälta på en camping? Upplevelsen var bra och vi var mycket nöjda med det som Gålö camping hade att ge, och läget var utmärkt. Men visst föredrar man de naturliga nattliga ljuden ute i naturen framför snubblande skåningar och garagerock...

 

 

Copyright © 2020 Melody Sundberg.